Sitemap   Printversie  

scharendijke.info

Menu

Home > Het dorp > Algemene informatie

Algemene informatie

 

Het dorp Scharendijke is met name bij watersporters heel bekend. Na de aanleg van de Brouwersdam werd het dorp een centrum voor watersporters.

Scharendijke dankt zijn naam aan het feit dat het in de 15e eeuw ontstond aan een schaardijk. Dat is dijk aan een diepe vloedgeul zonder slikker ervoor. In die tijd was het niet meer dan een buurtschap. Er woonden lange tijd landarbeiders en dijkwerkers.

Met de aanleg van een kleine haven, Kloosternol, kwam de ontwikkeling van het dorp pas op gang. Later werd de haven uitgebreid tot jachthaven.

De Bethlehemkerk in het dorp werd in 1955 gebouwd ter vervanging van de verwoeste kerk in Elkerzee. Het naastgelegen gehucht werd tijdens de Watersnoodramp zwaar getroffen en onder meer de kerk werd compleet verwoest. De naam van de Bethlehemkerk verwijst naar een middeleeuws klooster Bethlehem dat hier ooit moet hebben gestaan.

Met de Noordzeestranden en het Grevelingenmeer op loopafstand is Scharendijke de ideale plek voor met name de surf-, zeil- en duiksport. De duikers in Nederland beschouwen de duikgebieden "het Koepeltje", "Scharendijke Haven" en "Nieuwe Kerkweg" als de hotspots van het Grevelingenmeer. Kenmerkend ook voor Scharendijke zijn de Muraltmuurtjes bovenaan de dijk, dit is eigenlijk een goedkope oplossing voor ophoging van de dijken.

Het dorp heeft ooit ook een dolfinarium gehad. Vanaf 1973 tot en met 1980 bestond het uit Rotterdam verhuisde Dolfirodam in Scharendijke. Elke zomer kwamen er zo’n 150.000 toeschouwers af op de shows met dolfijnen.

Er worden verschillende evenementen in en rond Scharendijke gehouden. Zoals de Straô, een paardenevenement dat alleen op een aantal Schouwse dorpen wordt gehouden. De ruiters gaan met hun paarden naar zee om de paarden de voeten te laten wassen. Dit werd vroeger door de boeren gedaan als de paarden een hele winter op stal hadden gestaan. Het was goed voor vuil en eventuele wondjes aan de benen en het zou de kwade geesten verjagen. Kijk voor meer evenementen in Scharendijke op onze evenementenkalender.

 15-5  Onderzoek naar Toekomstdroom jonge mensen

Tussen de 18 en 30 jaar en woonachtig in Zeeland? Dan ben ik naar jou op zoek! Mijn naam is Maarten Koreman en ik werk als onderzoeker bij de TU Delft. Ik ben bezig met een onderzoek naar de toekomstdromen van jonge Zeeuwen. Dit als onderdeel van het Europese onderzoeksprogramma Ruralization (https://ruralization.eu).

Wij doen onderzoek naar hoe jonge mensen de toekomst zien. Waar en hoe wil je in de toekomst wonen? Wat voor werk wil je gaan doen? Wat staat het bereiken van je droom in de weg? En is hier iets aan te doen? Hierover hebben wij een vragenlijst en willen we graag een paar korte vragen stellen. Met jouw geanonimiseerde antwoorden gaan we naar de politiek om te kijken wat zij kunnen verbeteren om jullie wensen beter te laten uitkomen. Zo kunnen je antwoorden helpen om je eigen situatie uiteindelijk te verbeteren!

Door onderstaande vragenlijst in te vullen doe je mee aan het onderzoek:

https://tudelft.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_a3pX1bRcflpfQMZ

3-4

Vandaag bericht ontvangen over de afsluiting van de elkerzeese weg ter hoogte van molen de lelie richting Elkerzee beide richtingen op 7,8,9 april. Zie bijgaand document click hier

 

27-3

Mogelijk nieuws voor ondernemers.

Dockwize heeft initiatief genomen de Zeeuwse ondernemers te helpen bij het innoveren en digitaliseren van hun onderneming, om zo het hoofd boven water te houden. Daarom hebben wij vandaag i.s.m. de Provincie Zeeland het online platform ikmoetdigitaal.nl gelanceerd. Hier kunnen ondernemers terecht met vragen die ze kunnen stellen in de chat die 5 dagen per week van 9:00 uur tot 17:00 uur bemand wordt door onze specialisten. Dit kost hen niets Naast de chatfunctie bundelen we ook relevante informatie van andere bedrijven en instanties en we geven ondernemers inzicht in hoe ondernemers op lange termijn hun business kunnen inrichten. De chat wordt bemand door onze experts die snappen hoe je nú kunt innoveren, maar ook zelf ervaringsdeskundige zijn op het gebruik van digitale kanalen en daarin kunnen adviseren.

https://www.dockwize.nl/nieuws/236-ikmoetdigitaal-nl-helpt-ondernemers-met-digitale-groei-en-innovatie-tijdens-de-crisis

20-3

Vandaag het volgende persbericht ontvangen Click hier en tevens een document voor restaurants met betrekking tot het afhalen Click hier.

19-3

 

Bericht van de burgemeester van Schouwen Duijveland Click hier. 

 

16-3  Corona nieuws

Bericht:

De openbare vergadering gepland op 7 april is tot nader orde  uitgesteld  een nieuwe datum wordt zodra mogelijk gecommuniceerd.

 15-3  Corona nieuws

Bericht

Naar aanleiding van de richtlijnen van de regering zijn wij genoodzaakt met onmiddellijke ingang de deuren van dorpshuis De Putmeet te sluiten.

Ook vaste gebruikers kunnen tot nader order niet meer terecht!

 

 14-3  Corona nieuws

 De geplande openbare vergadering is onder voorbehoud van het verloop van de maatregelen die genomen worden mbt het Coronavirus.

 Ook het openblijven van de Putmeet is op het moment  nog niet aan de orde voor de vaste gebruikers. Als het nodig is zal de dorpsraad in overweging nemen om ook het Dorpshuis voor een bepaalde periode te sluiten. Overleg met de burgermeester is er continue.

 

 

 

 

Nieuws

NAPOLEONSCHUUR

Op verzoek is alle informatie omtrend de Napoleonschuur op deze site gezet en is er tijdelijk een aparte pagina voor gemaakt. In de toekomst verplaatsen wij dat weer naar de gechiedeins pagina. Het gaat nu om iedereen in staat te stellen alle informatie die er is terug te kunnen lezen . Als voorbeeld hieronder twee plaatjes van een schuur die elders is opgeknapt. Veel leesplezier op de pagina NAPOLEONSCHUUR 

 Voorbeeld

      

Ouder nieuws

Zoals bekend en misschien ook wel niet, komt in principe op de eerste dinsdag van de maand de dorpsraad bijeen. Soms kort, soms wat langer en bespreken wij de lopende zaken met elkaar. Zo ook op 7 januari 2020. Hieronder een heel korte impressie van de belangrijkste punten die op tafel kwamen.

Voortgang  dorpsstraatDe wethouder heeft een gesprek gehad met de heer Boogert. Naar aanleiding van het gesprek is een raadsbrief verschenen ( zie ook raadsstukken gemeente). In de week van 13 januari komt er een informatieavond voor omwonenden om ze in te lichten welke consequenties de bouwactiviteiten voor hen betekenen. De bouw begint nl. binnenkort.

De recreatie verdeelweg: Ligt on-hold ivm stikstof- en natuurproblematiek.

Project de NapoleonschuurHier is op tijd bij de wethouder een plan ingediend en de reactie van haar was "Ik ga het rapport bestuderen en kom in de 2e week van januari met een voorstel over de procedure”.

DorpsvisiePlannen mbt Bethlehemkerktuin en het Bethlehemplein zijn in het definitieve fase beland. In de begroting is voor de kerktuin geld gereserveerd. Uitvoering van de plannen voor het plein gebeuren (als het mogelijk is) aansluitend aan de uitvoering van de kerktuin. Hiervoor dient geld te worden gereserveerd in de volgende begroting. Eerste activiteiten starten in 2020 maar hoofdzakelijk in 2021. In de eerste openbare vergadering zal er een presentatie volgen.

Penningmeesterschap: Er heeft zich 1 kandidaat gemeld voor de opvolging van Chris Jordan. Er heeft een gesprek plaatsgevonden en deze kandidaat wordt voorgedragen in de eerstvolgende openbare vergadering.

PutmeetVoor de opvolging van het dagelijks beheer van de Putmeet (Stephany is er per 1 januari mee gestopt) wordt gezocht naar een structurele oplossing maar tijdelijk zal Rob Vernooij samen met de dorpsraad ad interim de lopende zaken waarnemen. Dat waren de belangrijkste punten.

Voorlopig schema besloten vergaderingen 2020  4 februari , 10 maart, 12 mei , 9 juni . Openbare vergaringen 7 april en 13 oktober

 

ANDER NIEUWS IS: Helpende handen voor ouderen en andere die hulp nodig hebben:   Ukunt bellen 0644010506 of kijk even naar de flijer click hier

 

Adres: Stichting Dorpsraad Scharendijke

Klaverstraat 13

4322 CG Scharendijke

Tel.: 0111-671296 / 0612939273

dorpsraadsd@zeelandnet.nl

 

 

 naam plaatsen.jpg

   

 

top